restauracja włoska Kraków

165473638-włoska-resturacja.jpg

Nie jesteśmy w stanie dyskutować o włoskich tradycjach, nie mówiąc o żywności. Jest to ważna część włoskiego życia oraz może być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najprzyzwoiciej. W największym stopniu legendarnymi włoskimi daniami są makarony i pizza, jakkolwiek dania kuchni włoskiej są bardzo zróżnicowane – w zależności do tego, o którym regionie Włoch mowa. Legendarne potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów ogłosi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są wielokrotnie dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.

restauracja włoska Kraków   

Szczegół kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w dużym stopniu. Ludność Włoch była w historii dość uboga oraz musiała polegać na dostępnych lokalnie produktach spożywczych, żeby utworzyć swoje przepisy kulinarne, skutkiem tego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych składnikach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki oraz oliwa z oliwek, a także inne artykuły, które Włosi byli w stanie sobie wyhodować lub też nabyć za nieduże pieniądze. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w głównej mierze na wykorzystaniu ogromnej jakości elementów, a nie technologiach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, jaka silnie uwydatnia technikę.

Których składników jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Tubylcze kuchnie mają wpływ na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są popularne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań oraz niedrogich jarzyn. Wiele części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w takim razie owoce morza są o wiele ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami popularnymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.